Актуелно

Промовисање иницијативе за обиљежавање Свјетског дана избора

Сарајево, 07.02.2019.године - На конференцији Удружења изборних званичника Европе (АЦЕЕЕО) одржаној 2005. године, више од 20 земаља чланица договорило се о покретању иницијативе да се први четвртак у мјесецу фебруару утемљи као дан, који би у цијелом свијету представљао заштитни знак демократских избора, односно као Свјетски дан избора.

 

Централна изборна комисија БиХ већ четрнаесту годину промовише ту иницијативу. Тим поводом данас је Централна изборна комисија БиХ одржала састанак са службеницима Секретаријата Централне изборне комисије БиХ. Пригодним говором се обратио гдин Брaнко Петрић,предсједник Централне изборне комисије БиХ.

 

Са састанка је послана заједничка порука да је потребно у континуитету радити на унапређењу изборног законодавства и изборног процеса. Сваки претходни избори су увијек могућност за тијела која проводе изборе да идући буду квалитенији у смислу организације, независности и транспарентности рада органа за провођење избора али су и могућност за законодавца да правовремено елиминише све мањкавости и унаприједи изборни процес.