Актуелно

Презентација Oнлине Ресурсног центра Центра за едукацију Централне изборне комисије БиХ

У оквиру пројекта „Жене на изборима у Босни и Херцеговини“ који финансира Влада Шведске, а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у партнерству са УН Wомен и институцијама у БиХ данас је путем ЗООМ платформе одржана презентација Онлине ресурсног центра Центра за едукацију ЦИК БиХ.

 

У аугусту 2019. године представници пројекта су изразили спремност да пруже подршку јачању  капацитета Централне изборне комисије БиХ. Идентификовано је неколико области у којима би пројекат могао пружити подршку Централној изборној комисији БиХ, а као најзначајне техничко-информатичко унапријеђење било би успостава Онлине Ресурсног центра Центра за едукацију који би садржавао Онлине библиотеку,   Онлине платформу за едукацију и Статистике. 

 

Данас, модерна информатичка рјешења омогућавају приступ подацима, ресурсима и едукацијама са било којег мјеста у свијету. Успоставом Онлине ресурсног центра створиће се неопходни предуслови у побољшању изборног процеса у сегменту едукације изборне администрације, информисања бирача и свих других учесника-ца у изборном процесу, укључујући и политичке субјекте. 

 

Циљ је да Онлине ресурсни центар у будућности постане дигитални ресурс гдје ће корисници пронаћи информативне и едукативне садржаје попут wебинара и курсева за различите циљне групе - бирачке одборе, изборне посматраче-ице, јавност, медије итд. Публикације, извјештаји и статистике из области избора, равноправности сполова, финансирања изборне кампање и финансирање политичких странака, сигурност избора ће представљати вриједан ресурс за студенте, истраживаче и све оне који су заинтересовани за област избора у БиХ.

 

Данас, у времену када се цијели свијет суочава са пандемијом ЦОВИД-19 успостава  овог онлине ресурса добија на значају, посебно у години када се у БиХ одржавају Локални избори и када се све едукативне активности и информисање изборних актера одвија онлине и путем информатичких сервиса.