Press

Promoviranje inicijative za obilјežavanje Svjetskog dana izbora

Sarajevo, 07.02.2019.godine - Na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) održanoj 2005. godine, više od 20 zemalјa članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u mjesecu februaru utemelјi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavlјao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno kao Svjetski dan izbora.

 

Centralna izborna komisija BiH već četrnaestu godinu promovira tu inicijativu. Tim povodom danas je Centralna izborna komisija BiH održala sastanak sa službenicima Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH. Prigodnim govorom se obratio gdin Branko Petrić,predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

 

Sa sastanka je poslana zajednička poruka da je potrebno u kontinuitetu raditi na unapređenju izbornog zakonodavstva i izbornog procesa. Svaki prethodni izbori su uvijek mogućnost za tijela koja provode izbore da idući budu kvaliteniji u smislu organizacije, neovisnosti i transparentnosti rada organa za provođenje izbora ali su i mogućnost za zakonodavca da pravovremeno eliminira sve manjkavosti i unaprijedi izborni proces.

 

Vezani članci...