Пресс

Водство и управљање конфликтима за изборне актере

У оквиру свог програма изборне помоћи Босни и Херцеговини, Савјет Еуропе (СЕ) подржао је развој Центра за едукацију Централне изборне комисије БиХ и повјерио Еуропском центру за изборну подршку (ЕЦЕС) да имплементира низ радионице под називом 'Водство и управљање конфликтима за изборне актере' (ЛЕАД) члановима и особљу Централне изборне комисије Босне и Херцеговине , као једну од првих активности Центра. Захваљујући наставном плану и програму који интегрише концепте вођења и управљања конфликтима, ове радионице ЛЕАД-а намијењене су даљњем усавршавању капацитета унутар изборне администрације у БиХ у припреми за будуће изборне циклусе.

 

 

У духу власништва и одрживости ове ЛЕАД радионице садржавају компоненту којом ће учесници добити полазну тачку како би касније постали тренери за ЛЕАД радионице, које ће се одржавати у новоотвореном Центру за едукацију у Сарајеву. Након успјешног завршетка обуке ЛЕАД, новоакредитовани тренери ће ставити своје недавно стечено знање у акцију одржавањем двије узастопне радионице за чланове општинских изборних комисија у Сарајеву и Лакташима.

 

ЕЦЕС је развио пионирски програм за јачање капацитета ЛЕАД у сарадњи са Центром за креативно вођење (ЦЦЛ) као средство за јачање дугорочних капацитета изборних актера за ефикасно рјешавање конфликата везаних за изборе. Намијењен је рјешавању значајног недостатка практичног оспособљавања на високом нивоу у конвенционалним стратегијама развоја капацитета, које су превише теоријске и неприкладне за ефикасну проведбу на терену.

 

ЛЕАД комбинује образовне технике с приступом који се темељи на интеракцији. Доиста, умјесто да се ослања на конвенционалне наставне методе попут предавања, ЛЕАД се усредоточује на практично рјешавање проблема. Тренинг користи случајеве са којима се суочавају изборни актери, потичући размјену искустава међу судионицима. Сврха ове методологије је осигурати садржај који је директно релевантан судионицима, као и представити овај садржај на креативан и привлачан начин. Промицањем практичног и интерактивног искуства учења, ЛЕАД потиче учеснике да размишљају изван оквира како би дали креативне и иновативне идеје.

 

ЕЦЕС је непрофитна приватна фондација са сједиштем у Бруxеллесу, која промовише одрживи демократски развој кроз пружање савјетодавних услуга, оперативне подршке и управљање великим пројектима на подручју изборне помоћи и демократије која је  од 2012  провела скоро 40 ЛЕАД обука у више од 35 земаља свијета.

 

ЛЕАД обука која ће бити одржана од 9.-28. октобра, 2017. године је инаугурацијска активност новоотвореног Центра за едукацију Централне изборне комисије БиХ у Сарајеву. Званично отварање центра одржаће се 09.10.2017. године са почетком у 14:00 сати.

 

Vezani članci...